Om bakverk

Laga och baka mer veganskt

Allt fler väljer att baka och laga maträtter med ingredienser från växtriket istället för djurriket. För många är det svårt att föreställa sig att det ens är möjligt att baka en kaka utan ägg och mjölk, men det finns många bra veganska substitut. Här hittar du de bästa tipsen på hur du kommer igång och lagar veganska maträtter och bakverk.

Skräddarsy en vegansk matkasse

Det bästa sättet att komma igång och laga mer vegetariskt eller veganskt är att beställa en vegansk matkasse från Linas matkasse. Du kan antingen välja en matkasse med veckans veganska recept eller så skräddarsyr du din egen matkasse. Om du väljer det skräddarsydda alternativet får du en meny som är anpassad för dig och din familj. Du väljer helt enkelt recept från en receptbank hos Linas matkasse och får ingredienserna levererade hem till dörren. Recepten är alltid näringsrika och goda, oavsett om du väljer den färdiga veganska matkassen eller det skräddarsydda alternativet. Recepten har tagits fram av kockar och dietister så att du slipper tänka på blandning av baljväxter, rotfrukter och grönsaker. Du får således smakrika, näringsrika och inspirerade veganska recept som hela familjen tycker om. Ytterligare en fördel med att beställa färdiga veganska matkassar är att du minskar matsvinnet och utsläppen. Recepten är välplanerade och du får endast de ingredienser du behöver, vilket bidrar till minimalt matsvinn. Vegansk mat har också mycket mindre påverkan på klimatet än animaliska produkter.

Baka utan animaliska produkter

När det kommer till bakning är det fullt möjligt att baka utan ägg, smör och mjölkprodukter. Det finns nämligen utmärkta veganska alternativ. Du kan ersätta ägg i dina recept med kikärtsspad, även kallat aquafaba, eller chiafrön. Du kan även använda kikärtsspad när du vill göra maränger utan ägg. Ett ägg motsvarar cirka 3 matskedar kikärtsspad eller en matsked chiafrön i tre matskedar vatten. Du kan byta ut mjölkprodukter mot samma mängd ersättningsprodukter gjorda på exempelvis soja, havre eller nötter.