Om bakverk

Vårt helsvenska knäckebröd

Vårt svenska knäckebröd är faktiskt 100 procent svenskt till skillnad mot många andra bröd, drycker och mat som vi kallar svenska. Detta hårda rågbröd har bakats i Sverige sedan 500-talet och har med andra ord anor på över tusen år. Eftersom knäckebröd kunde förvaras under lång tid bakades detta bröd inför de långa vintrarna. Man hängde brödet på torkstänger i taket så att råttor eller andra skadedjur inte kunde komma åt brödet. Knäckebröd kallades på den tiden för spisbröd eller förrådsbröd.

Ordet knäckebröd

Ordet knäckebröd kommer från orden knäcka samt bröd. Knäck var egentligen ett verktyg som skapade linjer och hål i brödet när det bakades. Vid den tiden saknades konserveringsmöjligheter och eftersom knäckebrödet inte innehåller mycket vatten (mindre än tio procent) kunde detta bröd förvaras över vintern utan problem. Knäckebröd hade givetvis betydligt längre hållbarhet än det mjuka brödet så man bakade tillräckligt med hårt bröd för att räcka ända till påsk. Det moderna knäckebrödet uppstod under 1800-talet och det första bageriet skapades av Arnold Ulrik Bergman i Stockholm. Detta bageri köptes av Wasabröd AB på 1940-talet och är idag världens största tillverkare av knäckebröd (som säljs i fler än 40 länder).

Gott och kalorisnålt knäckebröd

Det fantastiska med knäckebröd är att det är ett kalorisnålt och fiberrikt bröd som är betydligt bättre för din hälsa och dina tänder än det mjuka brödet. Knäckebröd passar till alla mål och är bästa valet för mellanmål. Vad är bättre och smakligare än att bjuda sig själv eller familjen på ett härligt gott tunt knäckebröd från Wasa? I och med att Wasa fyller 100 år har de tagit fram ett delikat tunt knäckebröd, jubileumsknäckebröd Wasa 100, för alla att njuta av. Wasa 100 är ett tunt knäckebröd som toppats med havssalt och blandade frön (linfrö och vallmofrö). Bakat av 100 procent fullkornsrågmjöl ger detta fina knäckebröd en rund och nötig smak som passar perfekt med alla dina favoritpålägg. Wasa 100 jubileumsknäcke är 100 procent klimatkompenserat och passar perfekt till alla mål, ostbrickan eller med pålägg från delikatessdisken.

Svenskar älskar knäckebröd

När man gjorde en undersökning bland svenskar som flyttat utomlands fann man att det de saknade mest var knäckebröd. Vi har vuxit upp med knäckebröd, ett bröd som våra förfäder har ätit i över tusen år, så det är inte konstigt att svenskar som bor utomlands saknar sitt hårda bröd. Vi äter knäckebröd till alla olika typer av måltider och festligheter såsom midsommar. Knäckebröd till midsommarmaten är kanske den mest svenska mattraditionen vi har. Knäckebröd är fantastiskt gott med alla olika typer av pålägg. Knäckebröd är fantastiskt gott tillsammans med sill och ett måste för de som gillar surströmming. Vi kan njuta av ett gott knäckebröd med smör eller pålägg såsom ost, kaviar, ägg, skinka, leverpastej, tomat, chili, avokado, gurka, paprika eller prickig korv. Det är få bröd som passar till alla måltider och all typ av mat som knäckebröd gör.