Om bakverk

Kända personer som bakar

Det finns ett flertal personer som har blivit kända för deras förmåga att ta fram goda recept på kakor och bakverk. I det här inlägget kommer du att få veta mer om några personer som har blivit kända för sina bakverk.

Pierre Hermé

Vi börjar med att berätta lite om en internationell konditor. Pierre Hermé föddes år 1961 i Frankrike. Han började sin karriär som konditor redan som 14 åring då han var lärling åt en annan känd konditor men snart växte han ur rollen och öppnade sitt egna ställe. Tack vare hans förmåga att skapa moderna bakverk har han fått smeknamnet bakverkens Picasso. År 2016 blev han utsedd till världens bästa konditor. För tillfället är han chef på två Michelin belönade restauranger.

Roy Fares

En av Sveriges mest kända konditorer heter Roy Fares. Roy Fares föddes år 1984 i Libanon. Redan som ung hade han ett intresse för bakning och valde att läsa livsmedelsprogrammet på gymnasiet. År 2005 fick han sitt gesällbrev som konditor vilket var början på hans karriär. Samma år deltog han i SM för unga bagare vilket han också vann. På EM tog han en bronsplats. Under hans första år som konditor arbetade han på det mycket anrika Tössebageriet i Stockholm och 2010 vann han årets konditor. Därefter började han att släppa bakböcker och började att synas på TV. År 2017 öppnade han sitt egna café som heter Mr cake vilket är en av Stockholms mest välbesöka och uppskattade caféer.

Birgitta Rasmusson

Birgitta Rasmusson är personen vi har att tacka för boken sju sorters kakor. Birgitta Rasmusson föddes år 1939 och gick ur tiden år 2021. I sin ungdom tog hon lanthushållslärarexamen. Men hennes karriär som bagare tog sin början i Icas provkök och hon har varit med och tagit fram ett flertal kokböcker. År 2012 fick hennes karriär en ny vändning och hon började att synas på tv som domare i tv4 programmet hela Sverige bakar.

Leila Lindholm

En annan person vi lärt känna via TV är Leila Lindholm. Leila Lindholm föddes år 1975 och är en svensk kock som även delat med sig av recept på olika bakverk. Redan som 14 åring visste Leila att hon skulle bli kock och började på restaurangskola. Hon har arbetat på ett flertal restauranger, bland annat operakällaren. I början på 00-talet kunde vi se henne som kock på TV4 och hon har gett ut ett flertal receptböcker, flera av dom fokuserar på bakverk.