Om bakverk

Jobba med bakverk

På den här sidan samlas det en hel del bakfantaster. Många håller på med bakning på sin fritid. Men du kan också börja jobba med bakverk på olika sätt. Om det låter något som skulle kunna vara intressant är det här inlägget för dig. Här kommer du att få några exempel på yrkestitlar som har att göra med olika sätt att jobbar med bakverk på.

Konditor

En konditor jobbar med att skapa och baka olika sorters bakverk och andra sötebröd. En konditor jobbar på ett bageri eller ett café. Du kan redan på gymnasiet börja utbilda dig till konditor genom att läsa livsmedelsprogrammet med inriktningen bageri och konditori. Men det finns också liknande vuxenutbildningar.

Tårtmakare

En tårtmakare jobbar med att skapa och baka olika sorters tårtor som sedan går till försäljning. En tårtmakare jobbar oftast på ett café eller ett bageri, men det finns också de som har valt att frilansa som tårtmakare. En del tårtmakare har valt att nischa in sig på en viss typ av tårta, exempelvis bröllopstårtor. För att bli tårtmakare kan du redan på gymnasiet få grundläggande kunskaper genom att läsa livsmedelsprogrammet med inriktningen bageri och konditori.

Cafébiträde

Om du inte vill jobba med att skapa bakverk kan du ändå jobba med bakverk genom försäljning. Då kan du exempelvis jobba som ett cafébiträde. Ett cafébiträde jobbar på ett café eller ett bageri och är ansiktet utåt för arbetsplatsen. Som cafébiträde jobbar du med att sälja fika till kunder. Andra arbetsuppgifter ett cafébiträde kan ha är att breda smörgåsar, kaffe, har hand om kassan och ibland också disken. Du behöver inte ha någon särskilt utbildning för att börja jobba som cafébiträde, men det kan vara bra att exempelvis gå hotell och restauranglinjen på gymnasiet.