Om bakverk

Hemlagad glass

Vad är godare än att njuta av en kall glass under varma sommardagar? Även om det finns både billig och riktigt dyr glass att köpa i affären är den hemgjorda glassen oslagbar. Att tillverka glass hemma är otroligt enkelt och du behöver inte äga en glassmaskin, även om den är väldigt praktisk att ha. När du gör glass hemma är det du som bestämmer ingredienserna och smakerna. Finns det något mer himmelskt än hemlagad jordgubbsglass tillverkad av färska bär?

Enkel lemon curd-glass

En riktigt enkel och supergod glass du kan göra hemma utan glassmaskin är lemon curd glass. Du behöver endast två ingredienser plus lemon curd. Blanda ihop ingredienserna till din lemon curd (socker, ägg och äggulor, citronsaft samt -skal) i en skål som är värmetålig. Placera skålen över ett vattenbad och rör hela tiden. När smeten är tjock tar du skålen av värmen och rör ner smör. Sila den färdiga smeten i en bunke och låt den kallna. När din lemon curd är helt kall är det dags att fixa glassmeten. Vispa grädden luftig och rör ner kondenserad mjölk plus lemon curd. Häll din glassmet i en bunke som sätts i frysen över natten eller i minst fem timmar.

Ilningar i tänderna

Tyvärr har många svårighet att kunna njuta av kall glass på grund av obehag och ilningar i tänderna. Kanske lider du av känsliga tänder och tandhalsar? Ilningar i tänderna är ganska vanligt men det finns hjälp mot överkänslighet. Ett mycket bra hjälpmedel mot ilningar i tänderna är GUM SensiVital+ tandkräm som snabbt kommer att blockera och försegla de mikroskopiska kanalerna mot tandnerven. GUM SensiVital innehåller kaliumnitrat som är en kliniskt bevisad långtidsverkande substans som förebygger tandöverkänslighet. GUM SensiVital hjälper till att förhindra karies och stärker dessutom tandytan på dina tänder genom att främja remineralisering av emaljen.

Glace au four eller glass i ugn

Ett härligt glassrecept som kan avnjutas året runt är Glace au four eller glass i ugn med maräng. Det här är en god och väldigt uppskattad efterrätt som är extra festlig. När du bakar glass i ugn är det viktigt att glassen är mycket hårt fryst så att den inte hinner smälta i ugnen. Här kan du gärna använda köpt glass med dina favoritsmaker. Placera glassen på en valfri kakbotten som kan vara chokladkaka, sockerkaka eller browniebotten. Ett bra tips är att blanda olika glassorter och smaker som exempelvis hälften vaniljglass och hälften sorbet med en god och fin fruktsmak. Gör din egen marängsmet och fördela den över glassen. Värm ugnen till 250 grader och grädda din Glace au four (placerad i mitten av ugnen) i ungefär tre minuter till dess att du ser att marängen fått lite färg. Var noga med att passa din glass i ugn eftersom det brukar gå fort.