Om bakverk

Allmänt om bakverk

Ett bakverk är enligt SAOL en sorts finare produkt av en bakning. Ett typiskt bakverk är i regel sött men det kan ha inslag av andra smaker, till exempel salt. Bakverk kommer i många former, storlekar och smaker. Eftersom det finns många olika sorters bakverk på marknaden finns det ett bakverk för alla smaker. Idag är ett bakverk en obligatorisk del av den svenska fikakulturen. Du kan köpa ett bakverk på ditt lokala konditori eller i affären. Men det är också vanligt att man bakar sitt egna bakverk. Som du säkert har förstått vid det här laget är den här sidan för dig som älskar bakverk. I den här delen kommer du att få veta lite mer om vad ett bakverk är för något och även lite om dess historia.

Vad är ett bakverk?

Ett bakverk är en av de sötare bageriprodukterna som finns. Ett bakverk är i regel sött men dess ingredienser variera en hel del. Vanligtvis innehåller ett bakverk någon typ av sötningsmedel, exempelvis socker, någon typ av mjöl och jäst eller bakpulver som gör att bakverket jäser när det gräddas i ugnen. Sedan kan bakverkets utformning, storlek och smak variera en hel del.

Bakverkets historia

Många tänker att bakverk är en relativt ny företeelse. Men faktum är att bakverkets historia tar sin början redan i forntida Egypten vilket senare togs vidare i det antika Grekland och sedan till romarriket.

På medeltiden gjorde man ett flertal olika bakverk. Till exempel friterade sådana i form av klenäter. Ett annat känt bakverk som uppkom på medeltiden är pepparkakan.

Något som var viktigt för bakverkets utveckling var smördegen. Smördeg är en sorts deg som är gjord på mjöl, vatten och salt. Man tror att den första smördegen uppkom i Italien på 1600-talet och det var nu vi kunde börja baka på ett sätt som liknar det vi gör idag.

På 1700-talet när bakverket började att etableras även här i Sverige såldes de främst på apoteken. Men snart skulle yrket sockerbagare att etableras. Innan dess hade vi haft bagare som bakade bröd och dylikt. Men det var alltså på 1700-talet som vi i Sverige började att njuta av sötade bakelser och bakverk vilket var startskottet på vår fikakultur.

Fram till 1800-talet var bakverk något som var relativt exklusivt för överklassen. Men på 1800-talet kom det billigare sockret vilket gjorde det möjligt för fler att kunna njuta av goda bakverk. Något annat som kom på 1800-talet var industrialiseringen. Det var nu som många företag började att tillverka bakverk med hjälp av maskiner vilket var en bidragande faktor till varför yrkestiteln sockerbagare dog ut.

På 1940-talet etablerades sju sorters kakor och boken som samlade alla recept är den mest sålda boken i Sverige genom tiderna efter bibeln.