Om bakverk

Välj rätt dryck till bakverken

Hembakade tårtor, kakor och pajer passar utmärkt på mottagningar, fester och högtider. Det kan dock vara lite klurigt att välja rätt dryck till de söta efterrätterna. Här hittar du de bästa tipsen.

Välj ett vin med sötma

Att dricka vin till maten är vanligt vid middagsbjudningar och andra festligheter. Däremot kan det uppstå en smakkrock om du serverar ett torrt vin till de söta efterrätterna. Det är bättre att välja ett vin med sötma eftersom det skapar balans och harmoni. Du kan lära dig mer om vin hos grapevine.se som är en informativ hemsida om vin och andra drycker. Här hittar du många tips och informationsrika artiklar. Grapevine.se ger även konkreta tips på vilka viner som passar med olika maträtter. Om du ska servera efterrätter och bakverk med choklad kan det vara en god idé att servera ett portvin. Det är en klassisk kombination. Portvin är ett portugisiskt starkvin med smak av bär och nötter. Kombinationen med den mörka chokladen i bakverket är ljuvlig. Andra starkviner med sötma är bra alternativ.

Kaffe och te är säkra kort

Du kan även servera kaffe eller te till dina hembakade kakor och bullar. Det är ett säkert kort eftersom de flesta gillar antingen kaffe eller te. Se till att även ha mjölk och socker för de gäster som föredrar det. Vid en lunch- eller eftermiddagsbjudning räcker det ofta med kaffe eller te. Om du har en middagsbjudning kan du välja att servera det som ett komplement till dessertvinet.