Det finns många bakverk som är synonyma med Sverige. I det här inlägget kommer du att få veta mer om några av våra mest klassiska och populära bakverk.
Kanelbulle
En av våra mest älskade bakverk är kanelbullen. En kanelbulle består av en söt deg och har en fyllning av kanel och socker. Kanelbullen kan se lite olika ut, den mest klassiska kanelbullen är en snurra. Det råder oklarheter exakt när detta bakverk skapades, men man tror att det var på 1920-talet eftersom att flera av kanelbullens ingredienser blev mer tillgängliga efter första världskriget.
Gustav Adolfsbakelse
En Gustav Adolfsbakelse är en bakelse som togs fram för att hedra den svenska kungen med samma namn. Bakverket tillkom i mitten på 1800-talet. Bakelsen består av mördeg och sockerkaksbottnar och en kräm av grädde. Oftast serveras denna bakelse med ett porträtt av den gamle kungen.
Dammsugare
Dammsugaren är ett annat måste på vårt fikabord. En dammsugare kan också kallas för en punschrulle. Dammsugaren består av en kaksmulblandning som är dränkt i punsch man sedan klär med marsipan.
Semla
En semla består av ett sött bröd som har en fyllning av mandelmassa och grädde. Semlor är ett klassiskt svenskt bakverk som vi har ätit sedan 1500-talet och är ett bakverk som är i ständig utveckling. Det finns exempelvis semmelwraps och semmelbullar.
Napoleonbakelse
En napoleonbakelse är en svensk version av det franska bakverket Mille-feuille. En napoleonbakelse består av smördeg, vaniljkräm och grädde och har en glasyr med rödvinbärsgele. Denna bakelse uppkom i mitten av 1800-talet av konditorn Johan Broqvist.